1. Forside
  2. / Blog
  3. / Billeksikon: Bilordbog til alle - Få overblik over alle begreber og termer

Billeksikon - Få styr på begreberne

Med bilordbogen fra Privatleasing.dk får du nemt og hurtigt styr på de forskellige begreber og termer i forbindelse med leasing og biler generelt.

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Æ Ø Å

Ordbog

0-9 tal

1. Reg.

1 Registreringsdatoen på en bil er den dato, hvor bilen først blev registreret og fik tildelt nummerplader. Denne dato markerer, hvornår bilen officielt blev taget i brug på offentlige veje, og er vigtig for flere formål, såsom beregning af bilens alder, værdi og afgifter.

A

Aflevering

Når leasingperioden slutter, skal du aflevere din bil ved at bestille tid til aflevering hos en uafhængig 3. part som gennemgår bilen.

Du kan læse mere i vores store afleveringsguide her.

Afleveringsgebyr

Et afleveringsgebyr er et gebyr, der opkræves af leasingselskabet, når du returnerer en leaset bil ved udløbet af leasingkontrakten. Dette gebyr dækker omkostningerne ved inspicering og vurdering af bilens tilstand, samt forberedelsen af bilen til videresalg eller videreleasing.

B

Billeje

Billeje refererer til udlejning af biler og er en service, der tilbydes af forskellige virksomheder, hvor du kan leje en bil i en kortere eller længere periode. Perioden er typisk en dag, en uge eller en måned.

Billeje er populært blandt turister, forretningsrejsende og personer, der har brug for en midlertidig erstatning for deres egen bil. Når man lejer en bil, betaler man en aftalt pris for den periode, man har bilen, og der kan samtidig være yderligere gebyrer for forsikring, brændstof, ekstra kilometertal eller andre tillægstjenester.

Brændstofkort

Et brændstofkort er et betalingskort, som bruges specifikt til at betale for brændstof til køretøjer. Det fungerer på samme måde som et almindeligt betalingskort, men er begrænset til kun at blive brugt til køb af brændstof og relaterede tjenester såsom bilvask og smøremidler. Brændstofkortet kan som regel kun bruges på tankstationerne af samme firma, som det er udstedt af - eller på andre tankstationer, som er en del af den respektive brændstofaftale.

Brændstofkort udstedes af de respektive tankstationer, og du kan få dem med i din leasingaftale. Det kan du læse mere om lige her.

Brugtvognsleasing

Brugtvognsleasing er en form for bilfinansiering, hvor du leaser en brugt bil i stedet for at købe den. Leasing af brugte biler fungerer meget som leasing af nye biler, hvor man indgår en kontrakt med en leasingudbyder og betaler en fast månedlig ydelse for at bruge bilen i en bestemt periode, typisk 2-4 år. Når leasingperioden er slut, skal bilen returneres til leasingudbyderen.

Brugtvognsleasing kan være en økonomisk fordelagtig løsning for mange, da brugte biler ofte har lavere leasingpriser sammenlignet med nye biler. Det skyldes primært, at brugte biler har en lavere værdi og har allerede gennemgået en del af deres værditab.

D

Drivmiddel

Drivmiddel i en bil refererer til dét, der bruges til at drive bilens motor og få bilen til at bevæge sig.

Der er forskellige typer drivmidler og de mest almindelige inkluderer:

  • Benzin
  • Diesel
  • Elektricitet
  • Hybrid

Dækaftale

En dækaftale (i forbindelse med leasing af bil) er en aftale mellem leasingfirmaet og kunden, som omhandler håndtering, opbevaring og skift af dæk. Derudover kan aftalen omfatte vedligeholdelse og reparationer af dæk i tilfælde af skader.

Hos Privatleasing.dk tilbyder vi forskellige dækaftaler, som du kan se her.

E

Erhvervsleasing

Erhvervsleasing er en form for bilfinansiering, der er målrettet mod virksomheder og selvstændige erhvervsdrivende. Ved erhvervsleasing indgår en virksomhed en aftale med en leasingudbyder om at leje en eller flere biler for en bestemt periode, typisk mellem 2 og 4 år.

Virksomheden betaler en fast månedlig ydelse for brugen af bilen, og når leasingperioden udløber, returneres bilen til leasingudbyderen.

F

Flexleasing

Flexleasing er en speciel form for leasing, hvor man kan lease en bil uden at skulle betale hele registreringsafgiften med det samme. I stedet bliver registreringsafgiften fordelt ud i mindre rater, som man betaler i den periode, man bruger bilen. Størrelsen af raterne afhænger af bilens registreringsafgift og alder.

Flexleasing er mest udbredt til dyre luksusbiler, hvor registreringsafgiften er høj. For biler, der er mindre end tre år gamle, er der en lavere periodeafgift sats, mens biler, der er ældre end tre år, vil have en højere periodeafgift-sats.

Flexleasing blev muliggjort af reglerne i registreringsafgiftsloven L64, som blev vedtaget den 18. december 2008. Disse regler gjorde det muligt for leasingselskaber, kun at skulle betale den forholdsmæssige registreringsafgift for leasingperioden.

Finansiel leasing

Finansiel leasing er en leasingtype, hvor du kan finansiere købet af en bil og samtidig opnå brugsretten til bilen i leasingperioden. Når du indgår en finansiel leasingaftale, betaler du en førstegangsydelse og etableringsgebyr, og herefter betaler du en fast månedlig ydelse i hele leasingperioden.

Ved at vælge finansiel leasing, får du nærmest samme forhold, som når du køber en bil på afbetaling. Du står selv for alle udgifter til reparation, vedligeholdelse og drift af bilen i leasingperioden, ligesom du ville, hvis du ejede bilen.

Når leasingaftalen udløber, er du forpligtet til at købe bilen, eller finde en køber, som vil overtage bilen til den aftalte restværdi, som er fastsat ved indgåelsen af leasingaftalen. Det er vigtigt at aftale en realistisk restværdi for bilen, så du ikke står tilbage med et potentiel tab på bilen ved et eventuelt videresalg.

En fordel ved finansiel leasing er, at der normalt ikke er begrænsninger på det antal kørte kilometer, da leasingtageren overtager bilen efter leasingperioden.

Førstegangsydelse

Førstegangsydelse ved leasing af en bil, er en engangsbetaling, som leasingtageren skal betale til leasingudbyderen, når leasingaftalen indgås. Denne betaling fungerer som en form for udbetaling og hjælper med at reducere de månedlige leasingydelser.

Forsikring

Når du privatleaser en bil, skal den være forsikret med en ansvars- og kaskoforsikring som minimum. Du kan benytte dig af et forsikringsselskab efter eget valg, eller du kan gøre brug af vores forsikringspakke med mange gode fordele.

G

Geartype

Der er to hovedtyper af gear:

Manuelt gear: Du skal selv skifte gear med en gearstang og en koblingspedal.

Automatisk gear: Bilen skifter gear for dig, mens du kører.

Hvad skal du vælge dog? Få svar her

Grøn ejerafgift

Grøn ejerafgift kan også betragtes som en afgift på brændstofforbrug.

Som bilejer betaler man denne afgift alt efter, hvor meget brændstof bilen bruger. Det betyder, at hvis din bil kører længere på en liter brændstof, skal du betale mindre i grøn ejerafgift.

H

Helårsdæk

Helårsdæk er en type dæk, som kombinerer egenskaberne fra både sommer- og vinterdæk. Disse dæk har en hårdhed og mønsterdybde, som ligger midt imellem sommer- og vinterdæk.

Det betyder, at du kun behøver at bruge ét sæt dæk, og du undgår dermed besværet med at skulle skifte mellem sommer- og vinterdæk, når årstiderne skifter.

Ligesom vinterdæk er helårsdæk mærket med M+S (Mud + Snow), og derfor er de egnede til at køre i vinterføre.

K

Kaskoforsikring

Kaskoforsikring er en type forsikring, der dækker skader på din egen bil i tilfælde af forskellige hændelser, såsom kollisioner, brand, tyveri, hærværk og naturkatastrofer. Kaskoforsikring dækker dig økonomisk, hvis din bil bliver beskadiget eller ødelagt i situationer, der ikke nødvendigvis involverer andre trafikanter.

Kaskoforsikring er normalt valgfri, men det kan være en god idé at tegne denne type forsikring for at beskytte dig mod uforudsete omkostninger i forbindelse med skader på din bil. Hvis du har en ny eller dyr bil, eller hvis din bil er finansieret gennem et lån eller leasing, kan det ofte være krævet, at du har kaskoforsikring.

KM/L

Kilometer / Liter beskriver, hvor mange kilometer en bil kan køre på 1 liter benzin/diesel.

Kilometer (overkørte og underkørte)

I forbindelse med leasing af en bil, er der ofte en aftale om, hvor mange kilometer man må køre i løbet af leasingperioden. Dette hjælper med at kontrollere bilens slid og dermed værdi. Overkørte og underkørte kilometer refererer til, hvor mange kilometer man har kørt i forhold til den aftalte grænse.

Overkørte kilometer: Hvis du har kørt flere kilometer, end det aftalte maksimum i leasingaftalen, kan leasingudbyderen opkræve en ekstra afgift for hver overkørt kilometer, da det kan påvirke bilens værdi og vedligeholdelsesomkostninger.

Underkørte kilometer: Hvis du har kørt færre kilometer, end det aftalte maksimum i leasingaftalen, har bilen har derfor lidt mindre slid og værditab. Afhængigt af leasingaftalens vilkår kan du i nogle tilfælde få en delvis refusion, eller have mulighed for at overføre de underkørte kilometer til en ny leasingaftale.

Det er vigtigt at være opmærksom på dine kilometertal og leasingaftalens vilkår, for at undgå uventede omkostninger, eller for at få mest muligt ud af de underkørte kilometer.

Kreditgodkendelse

Kreditgodkendelse, i forbindelse med leasing af bil, refererer til den proces, hvor vi vurderer en kundes kreditværdighed og beslutter, om de er i stand til at opfylde betalingsforpligtelserne i leasingaftalen.

Vi vil undersøge kundens kreditværdighed ved at kigge på deres økonomiske historik, herunder deres indkomst, tidligere betalingshistorik og eventuelle eksisterende gæld. Hvis vi vurderer, at kunden har en god kreditværdighed, kan leasingaftalen indgås.

L

Leasingperiode

En leasingperiode omhandler, hvor lang tid du har tegnet din leasingaftale på den pågældende bil. Perioden vil oftest være mellem 12 og 36 måneder.

Lånebil

En lånebil er en erstatningsbil, hvis din bil er til service eller til reparation, og du har brug for en bil indtil din bil er klar igen.

Hos Privatleasing.dk kan du kan tilvælge erstatningsbil ved service til din privatleasingaftale, så du altid er sikret en bil at køre i.

Leasingkontrakt

En leasingkontrakt for en bil er en juridisk aftale mellem en leasingtager (personen, der ønsker at lease bilen) og en leasingudbyder (virksomheden, der ejer bilen og tilbyder den til leasing). Aftalen giver leasingtageren ret til at bruge bilen i en bestemt periode mod betaling af en fast månedlig ydelse. Når leasingperioden udløber, skal bilen returneres til leasingudbyderen.

M

Månedlig ydelse

En månedlig ydelse for billeasing refererer til det beløb, som en leasingtager betaler til leasingfirmaet hver måned for brug af bilen i leasingperioden. Den månedlige ydelse inkluderer normalt betalingen for selve bilen og eventuelle vedligeholdelse- og serviceaftale, der er inkluderet i leasingaftalen.

Minileasing

Minileasing er en form for korttidsleasing, hvor man lejer en bil i en kort periode, typisk fra en måned til seks måneder. Det er en fleksibel og bekvem måde at have adgang til en bil, uden at skulle forpligte sig til en længere leasingaftale.

Minileasing kan være en fordelagtig løsning, hvis du har et akut behov for en bil, men ikke ved præcis, hvor længe du vil have brug for bilen. Det kan eksempelvis være, hvis du venter på en ny bil eller har midlertidige arbejdsforpligtelser, der kræver en bil.

N

Nummerplade

En nummerplade er også bilens registreringsnummer. Du kan bestille en ekstra nummerplade igennem SKAT.dk til eksempelvis en cykelholder eller trailer.

O

Operationel leasing

Operationel leasing er en form for leasingaftale, hvor leasingtageren (kunden) lejer et aktiv, såsom en bil, fra en leasingudbyder (virksomheden) for en bestemt periode. Leasingudbyderen beholder ejerskabet af aktivet og er ansvarlig for vedligeholdelse og service, mens leasingtageren bruger aktivet i den aftalte periode.

Ved operationel leasing betaler leasingtageren en fast månedlig ydelse, der normalt inkluderer service, vedligeholdelse og eventuelt forsikring, afhængigt af leasingaftalens vilkår. Når leasingperioden udløber, returnerer leasingtageren aktivet til leasingudbyderen, og der er ingen mulighed for at købe aktivet ved kontraktens afslutning.

Operationel leasing er populært blandt virksomheder og enkeltpersoner, der ønsker at bruge et aktiv, såsom en bil, uden at bekymre sig om ejerskab, værditab og vedligeholdelse. Det kan også være en god løsning for dem, der ønsker at udskifte deres bil regelmæssigt og nyde fordelene ved at bruge nyere modeller.

P

Pendlerleasing

Pendlerleasing er for dem, der kører meget langt til og fra arbejde hver dag, og derfor har brug for at låne en bil. Det hjælper dem med at få en bil, der passer til deres behov, uden at købe den. Leasingfirmaet laver en aftale, der passer til folk, der kører meget og giver dem ekstra fordele. På en Pendlerleasing-aftale kan du ofte få helt op til 40.000 km, så det er altså også muligt for dig, der kører langt at privatlease.

Hos Privatleasing.dk tilbyder vi op til 40.000 km på størstedelen af vores bilmodeller.

Du kan læse mere om pendlerleasing-konceptet her.

Privatleasing

Privatleasing er leasing for privatpersoner, som gør det muligt at lease en bil i en aftalt periode. Privatleasing er ideelt for dig, der skal bruge en bil i en specifik periode, har brug for bil nummer to, eller som gerne vil teste en bilmodel i en rum tid. Privatleasing er meget fleksibelt og skaber stor frihed for leasingtageren.

Du kan læse meget mere om fordelene ved privatleasing lige her. 

R

Registreringsattest

Registreringsattest er et dokument, der bekræfter registreringen af et køretøj. Dette dokument indeholder vigtige oplysninger om køretøjet, såsom mærke, model, årgang, stelnummer, ejeroplysninger og andre tekniske specifikationer. Registreringsattesten er nødvendig for at bevise ejerskab og for at kunne overdrage ejerskabet af et køretøj ved salg eller andre transaktioner.

Releasing

Releasing er leasing af brugte biler. Om du leaser en brugt eller ny bil er for mange underordnet, da de brugte biler hos Privatleasing.dk bliver klargjort som en ny bil. Det er derfor en fordel for dig som kunde at lease en brugt bil, da det altid er billigere end at lease en ny.

Rækkevidde

Rækkevidde for el- og plug-in hybridbiler angiver, hvor langt de kan køre på en opladning eller kombinationen af batteri og brændstof. Elbiler har længere rækkevidde med større batterier, mens plug-in hybrider har to rækkevidder: elektrisk og samlet (el + brændstof).

Reparation og vedligeholdelse

I en leasingaftale med inkluderet reparation og vedligeholdelse dækker leasingselskabet omkostningerne til rutinemæssig service, reparationer og udskiftning af sliddele.

S

Sommerdæk

Sommerdæk er dæk, der er designet til at yde optimal ydeevne i varmere vejr, på våde eller tørre veje. De har en blødere gummiblanding og et mønster, der fokuserer på at forbedre vejgreb, brændstofeffektivitet og køreegenskaber. Sommerdæk er af navn ikke egnede til vinterkørsel, da de mister greb i koldt vejr og på sne- eller isdækkede veje.

Splitleasing

Splitleasing er en leasingmetode, hvor omkostningerne ved at lease et køretøj, opdeles mellem en virksomhed og en ansat. Dette sker ofte, når en medarbejder bruger køretøjet både til arbejdsformål og privat brug. Virksomheden betaler for den del, der relaterer sig til arbejdsbrug, mens medarbejderen betaler for den private del. Splitleasing kan være en skattemæssig fordel, da den kan reducere medarbejderens beskatningsgrundlag og virksomhedens omkostninger.

Service

Service på en bil indebærer regelmæssige vedligeholdelses- og inspektionsopgaver, der udføres for at holde køretøjet i god stand og forlænge levetiden. Dette kan inkludere olieskift, udskiftning af filtre, kontrol og justering af bremser, kontrol af væskeniveauer og belysning, samt inspektion af bilens mekaniske og elektriske systemer. Serviceintervaller varierer baseret på bilens fabrikant og model, samt kørselsforhold og brug.

T

Totalomkostninger i perioden

Totalomkostninger i perioden er den samlede pris, du skal betale for at have bilen i leasingaftalen - som ofte er på 24 eller 36 måneder. Dette tal kan være brugbart, når du skal vælge din nye leasingbil. Tallet kan også være godt at have, hvis du skal sammenligne flere priser hos dit leasingselskab.

V

Vinterdæk

Vinterdæk er, modsat sommerdæk, dæk, der er designet til at yde bedre vejgreb og sikkerhed i koldt vejr samt på sne- og isdækkede veje. De har en speciel gummiblanding, der forbliver blødere ved lave temperaturer, og et mønster med dybere riller og lameller for at forbedre trækkraften og bremseevnen under vinterforhold. Vinterdæk anbefales generelt, når temperaturen falder under 7°C (45°F), for at opretholde optimal kørselssikkerhed.

Vejhjælp

Vejhjælp er en service, der hjælper bilister, hvis deres køretøj bryder sammen, får et punkteret dæk, løber tør for brændstof eller oplever andre problemer på vejen. Vejhjælp kan inkludere nødreparationer, batteriopladning, brændstoflevering, dækskifte, bugsering til et værksted og hjælp, hvis nøglerne er låst inde i bilen. Vejhjælp kan tilvælges til din leasingaftale.