1. Forside
 2. / Blog
 3. / Automatgear vs. Manuel gear

Automatgear eller manuel gear? Et spørgsmål om ønske og behov

Automat Manuel

Hvordan beslutter du dig for, om din kommende leasingbil skal være med manuel gear eller automatgear? Hvad er fordelene ved de to forskellige valg? Vi hjælper dig med at tage den rigtige beslutning for netop dig.

Manuelt eller automatgear - hvad skal jeg vælge?

Står du og skal bestille en privatleasingbil, men er i tvivl om, hvilken type gear, der passer bedst til dine behov? Det kan være en svær beslutning for mange. En beslutning, der skal tages på baggrund af dine ønsker og behov.

I Danmark har den manuelle gearkasse altid været det mest populære valg, hovedsageligt på grund af afgifter og heraf prisen for automatgear. Det manuelle gears popularitet i Danmark står i stærk kontrast til eksempelvis USA, hvor det at skifte gear manuelt langt fra bruges lige så ofte.

Afgiftsreduktioner og teknologiske fremskridt inden for automatgear har medført bedre brændstoføkonomi, og i den forbindelse har danskerne gradvist taget automatgearet i brug. Efterspørgslen på det automatiske gear er fortsat stigende.

Tidligere har mange bilister oplevet diverse problemer med automatgearkassen, og flere har derfor holdt igen med at vælge automatgear i deres privatleasingbil. Dét problem vi dog er ude over nu, og i mange nyere biler (heriblandt elbiler) er automatgearet mere eller mindre fast inventar i dag.

Fordele og ulemper ved de forskellige typer gearkasser

Når du vælger at privatlease en bil med automatgear, har det en række fordele, som kan forbedre din køreoplevelse og give dig flere fordele på lang sigt. Her er nogle af de største fordele ved at vælge en bil med automatgear:

 • Rigtig mange oplever mindre stress under kørslen, fordi en af de største fordele ved en automatgear er, at du ikke behøver at bekymre dig om at skifte gear, imens du kører. Det kan reducere stress og træthed, især i stop-and-go trafik, som ofte er kendetegnet for kørsel i byer og i myldretrafik.

 • For nye bilister, eller for bilister, der har svært ved at koordinere gearskift, kan automatgear være meget simplere at køre med end manuelt gear. Netop fordi automatgearet ikke kræver koblingspunkt eller gearskifte under kørslen.

 • Det, vi ofte hører fra mange af vores kunder er, at det øgede komfortniveau netop er den primære årsag til, at de vælger at privatlease en bil med automatgear. De fleste ønsker en god og afslappende køreoplevelse, og her vil en bil med automatgear sandsynligvis forbedre køreglæden for både dig og familien.

 • Hvis brændstoføkonomi er vigtigt for dig, så kan automatgearet også her være en fordel. Biler med automatgear er henover tid blevet mere effektive, og kan nu ofte give en bedre brændstoføkonomi end manuelle gearkasser. Det skyldes delvist, at automatiske gearkasser kan skifte gear hurtigere og mere præcist.
  Manuelt gear kan dog også håndteres brændstoføkonomisk, så længe billisten ved, hvordan han/hun kører økonomisk i forhold til omdrejning og gearskift.
 • Automatgear bidrager positivt til bilens ydeevne, fordi accelerationen bliver mere jævn og trækkraften forbedres.

Der er mange fordele ved at vælge en bil med automatgear. Selvom automatgearet måske ikke er den rigtige løsning for alle, kan det være en god idé at overveje det, hvis du leder efter en mere afslappet køreoplevelse, eller ønsker at forbedre bilens brændstoføkonomi og ydeevne.

På trods af plusserne ved automatgear er der ligeledes også fordele ved det populære manuelle gear:

 • En af de store fordele ved det manuelle gear, er de lavere omkostninger. Biler med manuelt gear har nemlig ofte en lavere leasingydelse end biler med automatgear. Det skyldes delvist, at automatgearkasser er mere komplekse og kræver en mere avanceret teknologi.

 • En manuel gearkasse giver dig mere kontrol over bilens acceleration og hastighed. Her har du nemlig friheden til selv at vælge det optimale gear til enhver tid. I biler med automatgear er det bilens computer, der bestemmer, hvilket gear der skal bruges, og det betyder, at du som billist har en smule mindre personlig kontrol.

 • Der er selvfølgelig også spørgsmålet om køreglæde, som for mange er vigtigt. Hvis du er en entusiastisk bilist, der nyder at have fuld kontrol over bilens ydeevne og acceleration, kan en manuel gearkasse give en mere underholdende køreoplevelse.

Hvad skal du så vælge?

Når du skal privatlease en bil med enten automatisk eller manuelt gear, er det i sidste ende et spørgsmål om personlige præferencer. Der er dog stadige nogle overvejelser, som du kan læne dig op af, hvis du stadig er i tvivl:

Du skal privatlease din næste bil med manuelt gear, hvis økonomi og køreglæde er det afgørende for dig. Du vil opleve, at leasingydelsen ofte er lavere, og at du har samtidig fuld kontrol over gearskifte under kørslen. Omvendt skal du privatlease din næste bil med automatgear, hvis køreformfort er vigtigst for dig. Køreturen vil for mange opleves  nemmere med automatgear.

Skal din næste privatleasingbil være enten Plug-in Hybrid eller eldrevet, så er valget allerede taget på forhånd. Disse typer af biler kommer nemlig som standard med automatgear, fordi det optimerer deres effektivitet, komfort og reducerer deres støjniveau.

Det er vigtigt at overveje både fordele og ulemper, ved at vælge den ene type af geargasse frem for den anden. Hvis du er i tvivl om, hvad der er bedst for dig, er du altid velkommen til at ringe eller skrive til os. Vi vil gøre, hvad vi kan for at hjælpe dig godt videre mod din næste privatleasingbil - uanset geartype.

Seneste indlæg

01. maj 2024
Nogle vil eje, mens andre vil leje. Men vi kommer ikke udenom de nyeste resultater fra før...
13. februar 2024
Eksperter: Derfor skal du lease i stedet for at købe! Vælg leasing fremfor køb, hvis du vi...
14. december 2023
Skal jeg privatlease eller skal jeg købe en bil? Læs med her og bliv klogere på, hvilken v...