1. Forside
  2. / Blog
  3. / Operationel og finansiel leasing

Operationel vs Finansiel leasing – hvad er forskellen?


Du kender konceptet leasing. Der kan dog være forskellige spilleregler, hvis du vælger at lease. Spillereglerne afhænger af, hvilken type leasing, der er tale om. I virkeligheden er der ikke så mange regler. Men der findes to overordnede former for leasing. Har du styr på begge? Læs med her og få et hurtigt og nødvendigt overblik.

Istock 1163383279

De to former for leasing hedder operationel leasing og finansiel leasing. Det er vigtigt at vide, at vi hos Privatleasing.dk kun tilbyder operationel leasing. Derfor kan det alligevel være en fordel at kende forskellen på de to overordnede leasingtyper. Lad os kigge nærmere på dem med udgangspunkt i billeasing.

Hvad er operationel leasing?

Operationel leasing indebærer, at virksomheden/leasingudbyderen ejer objektet, som i dette tilfælde er en bil. En kunde lejer bilen af leasingudbyderen i en periode, som typisk varer omkring 12-36 måneder. I denne periode betaler kunden en fast månedlig ydelse for brugen at bruge bilen. Når leasingperioden er slut, returnerer kunden bilen til leasingudbyderen.

En af fordelene ved operationel leasing er, at det giver kunden fleksibilitet til at udskifte sin bil regelmæssigt efter behov, og samtidig undgå de store omkostninger, der kan være i forbindelse med bilens vedligeholdelse – eller ved køb af en ny bil, for den sags skyld. Operationel leasing giver også mulighed for, at du kan teste forskellige biltyper i kortere perioder, for at finde den bil, du bedst kan lide at køre i, og som passer bedst til dine behov.

En anden fordel er det økonomiske, hvor du ikke skal ligge en stor udbetaling, låne af banken eller andet, til at købe en bil. Her betaler du blot et fast beløb om måneden til at leje bilen.

Den sidste fordel er ingen omkostninger ved vedligehold. Leasinggiveren er nemlig ansvarlig for vedligeholdelse og reparationer,  derved behøver leasingtageren ikke bekymre sig om disse omkostninger og opgaver.

Hvad er finansiel leasing?

Finansiel leasing vil nogle betragte som leje før køb. For eksempel er der mange i Danmark, der lejer en lejlighed i en periode, før de køber den. I denne leasingperiode betaler kunden også en fast månedlig ydelse for at bruge objektet (bilen). Når leasingperioden udløber, kan kunden købe bilen en forudbestemt pris også kendt som restværdien.

Fordele ved finansiel leasing af en bil:

  1. Du bestemmer: Med finansiel leasing behandler du bilen, som om du ejer den. Du kan ændre den, som du vil. Fancy et nyt lydsystem? Ingen bekymringer, det er op til dig.

  2. Køb når du vil: Oftest er der en mulighed for at købe bilen, når leasingperioden er ovre. Så hvis du ender med at blive forelsket i bilen, kan du gøre den til din egen.

  3. Skattefordele: Afhængig af hvor du er, kan du måske skrive nogle omkostninger ved leasing af bilen fra i skat.

  4. Ingen stor check på forhånd: Du behøver ikke at grave dybt i lommerne for at betale en enorm sum penge på forhånd. Du kan få adgang til en bil, som du måske ikke har råd til at købe lige nu.

Ulemper ved finansiel leasing af en bil:

  1. Du betaler for reparationer: Da du behandler bilen, som om du ejer den, skal du stå for regningen, hvis der er behov for reparationer eller vedligeholdelse.

  2. Værditab kan være et problem: Hvis bilens værdi falder hurtigere end forventet, er det dig, der sidder i saksen. Du kan ende med at betale mere i leasing, end hvad bilen er værd.

  3. Gebyrer, hvis du hopper ud tidligt: Hvis du beslutter dig for at afslutte leasingaftalen tidligere, kan det komme med nogle saftige gebyrer.

  4. Du kan ende med at betale mere i det lange løb: Selvom de månedlige betalinger er lavere end ved et køb, kan du ende med at betale mere i det lange løb.

Husk, detaljerne i leasingaftalen kan være forskellige, så det er altid en god ide at læse den fine print, inden du skriver under.

Den mest markante forskel

En af de største forskelle mellem finansiel leasing og operationel leasing er ejerskabet af objektet. Når du leaser operationelt, får du ikke ejerskabet over bilen, hvilket betyder, at du skal aflevere det tilbage igen, når leasingperioden slutter. Du skal dog på den måde heller ikke bekymre dig om værditabet og vedligeholdelsen, der som bekendt altid følger med at eje en bil.

Omkostningsmæssigt kan der også være en forskel på de to leasingtyper. Finansiel leasing kan have højere månedlige ydelser end operationel leasing. Det kan skyldes, at finansielle leasingaftaler nogle gange strækker sig over længere perioder end ved operationel leasing. Leasingudbyderen løber derfor en større risiko ved finansiel leasing. Netop den risiko kan også betyde noget for leasingprocessen, og der kan ved finansiel leasing derfor værre en større mængde papirarbejde og godkendelse. Med operationel leasing er processen normalt hurtigere og lettere.

Hvad er bedst for mig?

Hos Privatleasing.dk tilbyder vi kun operationel leasing. Det er uden tvivl den type leasing, der har flest fordele for dig, når vi taler om privatleasing af biler. Den helt store forskel på de to slags leasing er, at du ved operationel leasing altid blot skal aflevere bilen tilbage til udbyderen, når aftalen udløber. Du slipper dermed ansvaret for bilen efterfølgende, og vedligeholdelse, istandsættelse, værditab osv. tilfalder, som tidligere nævnt, leasingudbyderen.

Finansiel leasing er anderledes i den forstand, at du skriver under på, at du vil købe bilen, når leasingperioden er slut. Du vil derfor stå med bekymringerne om restværdien, vedligeholdelsen, m.m., når din leasingaftale ophører.

Hvad skal du tage med herfra?

Der er ingen tvivl om, at operationel leasing er meget fordelagtigt for dig, der ønsker at køre i drømmebilen, men samtidig gerne vil slippe for de bekymringer, der kan medfølge, når du ejer en bil. Når du privatleaser en bil hos Privatleasing.dk, betaler du en førstegangsydelse og derefter en fast månedlig ydelse. Vi tager os af udgifter til service og vedligehold, imens du kun skal koncentrere dig om at nyde din bil, indtil du afleverer den tilbage til os.

Så simpelt er det. Er du klar til at privatlease en bil? Tag et kig på vores store biludvalg. Bare rolig, det er operationel leasing hele vejen igennem. 😉

Bsk1

Spørgsmål til bil eller leasingaftale?

Er der opstået spørgsmål undervejs? Er du i tvivl om, hvilken bil, du skal vælge? Kontakt os, så vi kan hjælpe dig i retningen af din nye privatleasingbil.