1. Forside
 2. / Blog
 3. / SUV Biler: Den Komplette Guide

SUV: Alt om favorit-biltypen

Nettobiler 2

Introduktion til SUV

SUV er blevet en af de mest efterspurgte biltyper i dag. Blandt andet deres størrelse og rummelighed gør dem til det perfekte valg for mange bilentusiaster. Men med så mange forskellige modeller at vælge imellem, kan det være svært at navigere i, hvilken SUV, der passer bedst til dig. Derfor har vi samlet alle de oplysninger, du behøver om SUV'er i denne omfattende guide.

Hvad er en SUV?

SUV betyder Sports Utility Vehicle. Biler, der går under betegnelsen SUV er meget populære, og genkendes ofte ud fra det store karrosseri, hvor du sidder højt og har et godt overblik. Det er dog komforten, der gør SUV-oplevelsen helt speciel.

De seneste år er SUV'erne kun blevet mere populær, da de opfylder mange behov. Det er eksempelvis den perfekte familiebil, da den har masser af plads på bagsædet og i bagagerummet. Tal fra Danmarks Statistik viser at SUV'en er den mest populære biltype i Danmark med over 30%.

Overvejelser ved valg af SUV

Der er mange ting at overveje, når du skal vælge en SUV. Selvom denne biltype som udgangspunkt er en stor model, så fås den i mange modeller og størrelser. Overvej, hvor meget plads, du skal bruge, hvor langt du skal køre i bilen, og ikke mindst, hvordan dit bilbudget ser ud. Når du har det på plads, er du ét skridt tættere på at kunne vælge den rigtige SUV for dig.

Størrelse: stor, lille, mini?

Store SUV'er

En stor SUV er typisk mellem 4,5 og 5 meter lang og har en rummelig kabine og et stort bagagerum. De er velegnede til familier, der har brug for ekstra plads og ekstra komfort.

Små SUV'er

En lille SUV er lidt mindre - mellem 4 og 4,5 meter lang - og har et kompakt indre og bagagerum. De har dog stadig en høj siddeposition.

Plads til det hele

Pladsen i en SUV er en anden vigtig spiller, når du skal vælge den rette.

Antal sæder og bagagerummets størrelse

De fleste SUV'er har plads til 5-7 personer, men der findes også modeller med plads til op til 8 personer.

Bagagerumstørrelsen i en SUV afhænger af modellen, men de fleste SUV'er har et rummeligt bagagerum, der er velegnet til familier, der kører på bilferie, weekendtur, m.m. Som eksempel har en Peugeot 5008 en bagagerum-volumen på 780 liter, og op til 2150 liter, hvis de bagerste sæder er lagt ned.

Ekstra features

Mange moderne SUV'er har ekstra features. Dette indebærer f.eks. foldbare sæder, der øger bagagerumstørrelsen, som nævnt ovenfor. Flere modeller har også ekstra opbevaringsrum i kabinen.

Sikkerhed

Airbags

De fleste moderne SUV'er har et mange airbags, der beskytter både føreren og passagerene i tilfælde af en ulykke.

Anti-Kollisionssystem

Mange moderne SUV'er har et avanceret anti-kollisionssystem, der hjælper med at undgå eller mindske skader ved en ulykke. Disse systemer inkluderer bl.a. parkeringssensor, blindvinkelassistent og en automatisk nødbremse.

Sikkerhedskategori

Når du vælger en SUV, er det en god idé at tjekke bilens sikkerhedskategori. Der er mange organisationer, der tester biler og giver dem en sikkerheds rating, inklusiv Euro NCAP og National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Jo højere sikkerheds ratingen er, desto sikrere vil bilen typisk være.

Hvad skal det koste?

Pris er for mange et af de vigtigste kriterier, når det gælder valg af bil. SUV'erne kommer i mange forskellige prisklasser, så det er vigtigt at vælge den, der passer til dit budget.

Privatleasing af en SUV

Vores releasing (genleasing) er leasing af brugte biler, der tidligere har været leaset ud. Vores releasing fungerer på akkurat samme fordelagtige måde, som leasing af nye biler: Bilen bliver gjort klar fra top til tå – både kosmetisk og mekanisk, og den bliver gennemgået på et FDM testcenter, så vi ved, at kvaliteten og sikkerheden er i top.

Vores releasing-biler er kun få år gamle, da vi aldrig leaser biler ud, der har mere end 5 år på bagen. Du kan derfor være sikker på at din SUV er i rigtig god stand og kvalitet.

Hvad er fordelene ved en SUV?

 1. Højere frihøjde: SUV'er har generelt en højere frihøjde sammenlignet med personbiler, hvilket gør dem bedre til at klare ujævnt terræn og oversvømmede veje.

 2. Bedre trækkraft og offroad-egenskaber: Mange SUV'er er udstyret med firehjulstræk eller avancerede trækkraftkontrolsystemer, der gør dem mere kompetente i dårligt vejr og på udfordrende overflader som grus, mudder og sne.

 3. Rummelig kabine og lastekapacitet: SUV'er tilbyder generelt mere plads til både passagerer og bagage. Det gør dem til et godt valg for store familier og dem, der har brug for ekstra plads til at transportere ting.

 4. Bedre udsyn: På grund af deres højere kørestilling har SUV-førere generelt et bedre udsyn over trafikken og vejen, hvilket kan øge sikkerheden og kørselskomforten.

 5. Sikkerhed: Mange SUV'er kommer med avancerede sikkerhedsfunktioner og har en højere vægt, hvilket kan bidrage til at beskytte passagererne i tilfælde af en kollision.

 6. Fleksibilitet: SUV'er er ofte udstyret med fleksible siddearrangementer og opbevaringsmuligheder, hvilket gør dem alsidige nok til at imødekomme forskellige behov.

 7. Trækevne: SUV'er har ofte en højere trækevne sammenlignet med personbiler, hvilket gør dem i stand til at trække både trailere og campingvogne.

 8. Stil og status: SUV'er er populære for deres stilfulde design og giver ofte en følelse af status og prestige.

Det er vigtigt at overveje, at SUV'er også kan have nogle ulemper, såsom højere brændstofforbrug, større miljøpåvirkning og dyrere vedligeholdelse og forsikring.

Bedste Lille SUV bil 2023

En lille SUV er en kompakt version af en Sports Utility Vehicle, og indebærer alt hvad en SUV ellers står for - den er blot den tand mindre, der fx gør den ideel til bykørsel eller familierne med små behov.

Nogle af de mest populære er biler såsom: BMW X1, Peugeot 2008, Hyyndai Kona og Citroën C3 Aircross.

Bedste Store SUV Biler 2023

Er du på udkig efter en mellem- eller stor SUV så har vi også vores bud på nogle populære modeller. De store SUV'er er oftest kendetegnet ved deres gode plads såvel inde som i bagagerummet. Også deres stærke motorer og deres evne til at trække campingvogne eller trailere gør dem ideelle til familier der har brug for mere plads.

Vores bud på mellem- til store SUV'er kunne være: Citroën C5 Aircross, Peugoet 3008/5008, Hyundai Tucson, Mitsubishi Outlander med flere.

Er du klar til din SUV?

Denne guide har til formål at tage dig igennem mange af de kriterier, der er værd at overveje i din jagt på en SUV. Er du klar til at vælge?

Du ved bedst selv, hvad dine præferencer og behov er, men har du brug for det, vil vi altid gerne hjælpe dig videre.

Tag fat i os, så vi kan vejlede dig - og måske endda matche dig med din drømmebil her i 2023. Det kunne godt være en SUV.

Så, hvad venter du på?

SUV FAQ

Hvad betyder SUV biler?

SUV står for "Sports Utility Vehicle". Det er en type bil, der kombinerer elementer fra personbiler og offroad-køretøjer. SUV'er er ofte karakteriseret ved deres højere frihøjde, rummelige kabine og alsidighed. De er populære for deres evne til at klare forskellige terræner og vejrforhold samt deres bekvemmelighed for både passagerer og bagage.

Hvad er forskellen på en Crossover og en SUV?

En Crossover kan bedst forklares som en "krydsning" mellem en SUV og en almindelig personbil, der er dog nogle grundlæggende forskelle mellem dem:

 1. Platform: Den vigtigste forskel mellem en crossover og en SUV ligger i deres grundlæggende konstruktion. Crossovers er bygget på en personbilplatform, også kendt som en unibody-konstruktion, hvor karosseriet og chassiset er en samlet struktur. Dette giver crossovers en mere bil-lignende køreoplevelse, bedre brændstofeffektivitet og lavere vægt. SUV'er er traditionelt bygget på en krops-på-ramme-konstruktion, der er mere almindelig i lastbiler og større offroad-køretøjer. Dette gør dem mere robuste og bedre rustet til offroad-brug, men kan resultere i en hårdere og mere lastbil-lignende køreoplevelse.
 2. Størrelse: Crossovers er generelt mindre og mere kompakte end SUV'er. De har ofte en lavere frihøjde og mindre offroad-kapabiliteter sammenlignet med SUV'er. Dog kan der være overlap mellem størrelserne på større crossovers og mindre SUV'er.
 3. Offroad-egenskaber: SUV'er er typisk mere kapable i offroad-situationer på grund af deres robuste konstruktion, højere frihøjde og firehjulstræk. Crossovers er mere byorienterede og designet til at håndtere almindelige veje og lettere terræn. De kan have firehjulstræk, men det er ofte mindre avanceret sammenlignet med SUV'er.
 4. Brændstofeffektivitet: På grund af deres lettere vægt og bil-lignende konstruktion har crossovers generelt bedre brændstofeffektivitet sammenlignet med SUV'er.
 5. Køreoplevelse: Crossovers er designet til at levere en mere komfortabel og bil-lignende køreoplevelse, mens SUV'er kan have en hårdere og mere lastbil-lignende køreoplevelse, især når man kører offroad.

Det er værd at bemærke, at forskellene mellem crossovers og SUV'er er blevet mindre tydelige i de senere år, da bilproducenter har udviklet nye modeller, der blander egenskaberne fra begge typer køretøjer.