Klar til skiferien?

På vej på skiferie i bil

Danmark er dejlig – bevares! Men når vinterferien banker på døren og det er tid til at støve skistøvlerne af, så er hverken Himmelbjerget, Ejer Bavnehøj eller Kongsbjerg særlig tilfredsstillende i højde. Derfor pakker mange af danskerne hvert år tagboksen og rejser forventningsfulde mod steder, hvor der er højere luftlag og mulighed for at ramme en sort pist på vejen ned. Er du en af de mange, der tager turen på skiferie i bil, så læs med her og få gode råd til, hvordan du kan forberede dig så godt som muligt til turen.

Forskellige færdselsregler i Europa

Selvom du måske føler, at sikkerheden er i top på pisterne og skihjelmen er pakket i tagboksen, kan der stadig ske uheld eller uforudsete hændelser på de europæiske lande- og motorveje. Her gælder nemlig vidt forskellige regler for både dig og din bil, og hvis du ikke er opmærksom på det, kan det resultere i bøder, der hurtigt kan sætte en stopper for antallet af planlagte restaurantbesøg og afterski-fester i løbet af ferien. Det er ikke kun valutakurser og vejrudsigter der skal tjekkes inden i kører nord- eller sydpå mod pisterne. Vi har samlet en række af de mest almindelige regler for både færdsel og din bil.

Regler for vinterdæk

I flere lande er det eksempelvis lovpligtigt at køre med vinterdæk om vinteren, og i nogle konkrete områder er der endda påbud om snekæder. Der kan være store forskelle på, hvornår vinterdæk er tilladte og hvornår de er påbudte i de forskellige lande. Ligeledes kan der være store forskelle på, hvor og hvornår det er tilladt at køre med pigdæk. Derfor er det altid en god ide, at undersøge både det land du rejser til, men også de lande du skal køre igennem, om de kræver, at du medbringer snekæder og andet særligt vinterudstyr. Eksempelvis er det blevet lovpligtigt i Tyskland, at have vinterdæk eller helårsdæk på bilen, når der er vintervejr. Da det kan være svært at forlade Danmark i bil, uden at skulle igennem Tyskland, så er det altså vigtigt at huske vinterdækkene.

Motorvejsmærkater

Det er en god ide at undersøge på forhånd, om der er afgifter på de veje, du skal køre ad. På nogle strækninger skal du nemlig have et mærkat i forruden og på andre strækninger skal du betale på stedet. Disse mærkater kan bestilles eller købes på forhånd enten online i fysiske butikker. Der findes kun et slags mærkat, som gælder i 14 måneder, så du kan ikke komme til at købe det forkerte. Se her hvilke regler, der gælder i hvilke lande.

Færdselsregler

Udover regler for vinterdæk og mærkater, er der en lang række andre forskellige regler og krav til både bil, udstyr og dokumentation, som er en god ide at have styr på, inden du kører ud af Danmarks. Vi har lavet en tjekliste, så du kan tage vennerne, veninderne eller familien med på skiferie uden bekymringer.

Dokumenter

Husk altid at medbringe:

 • Del 1 af registreringsattesten.
 • Grønt forsikringskort, der dokumenterer, at din bil er lovpligtigt ansvarsforsikret – kontakt dit forsikringsselskab direkte, hvis du ikke har kortet i forvejen.
 • Rødt assistancekort, der giver ret til SOS-vejhjælp, hvis bilen er kaskoforsikret. Du kan downloade SOS-app’en ”Rødt kort” i App Store eller Google Play – her får du alle de nødvendige oplysninger. Eller du kan finde en guide og printe selv fra SOS' hjemmeside.
 • Blåt sygesikringskort for alle passagerer i bilen.

Gode råd før du kører:

 • Sørg for, at bilen har fået et servicesyn, der stadig er gældende.
 • Kontrollér dæktrykket inkl. eventuelt reservehjul. Husk at det kan være nødvendigt med højere dæktryk end normalt, når bilen er fuldt ferielæsset.
 • Kontrollér dækmønster. Der skal være min. 1,6 mm i hele EU.
 • Kontrollér oliestand hvis det er længe siden sidst.
 • Kontrollér sprinklervæske og kølervæske. Sprinklervæske skal være af god kvalitet, der er frostsikret ordentligt. Der findes nemlig mange typer der kun er frostsikret til mellem -10 og -15 grader. Så vær opmærksom herpå.
 • Placér tung bagage så lavt og så langt fremme mod bagsæderyglænet som muligt.
 • Tjek eventuelt ferietrafikken på vejdirektoratet.dk

Hvis uheldet er ude

Er uheldet ude og bliver du involveret i et færdselsuheld, er det vigtigt at notere sig følgende:

 • Modpartens navn og telefonnummer
 • Modpartens forsikringsselskab
 • Bilens registreringsnummer
 • Nationaliteten på bilen
 • Mærke og type på bilen
 • Tid og sted
 • Navne på eventuelle vidner

Det er ligeledes altid en god ide at tage et billede af skaden både på din og modpartens bil, tag et par billeder fra stedet og bilernes placeringer også. Hvis modparten kører i lastbil med trailer, er det også vigtigt at få registreringsnummeret på hovedvognen. Send billeder osv. med ind til dit forsikringsselskab, når du melder skaden.

Til sidst er der vist bare at sige – husk advarselstrekanten, forbindingskassen og sikkerhedsvesten – så er du vist også ved at være køreklar. God ferie!Podcasts til turen

Til de voksne: Brinkmanns briks
Til teenagerne: Pinlige historier
Til de små: RamajetterneKontakt Privatleasing.dk på

Telefon 89 89 51 40 eller e-mail: salg@privatleasing.dkLæs andre relevante nyheder

Nyhed om vinderen af Årets Bil i Danmark 2019: Ford Focus

Vinderen af Årets Bil i Danmark 2019

Spændingen er udløst! Ford Focus er kåret som vinder af Årets Bil i Danmark 2019.

Læs mere
Mand overdrager nøgler fra bil med kvinde i

Privatleasing med 'Tryghed' som nøgleord

Du har måske hørt skrækscenarier om privatleasing. Men med leasingaftale hos Privatleasing.dk er der ingen grund til bekymring ved aflevering af din bil.

Læs mere